LA PLEEC SEGUEIX DENUNCIANT EL PROGRAMA EFEC i CELEBRA QUE AQUEST 2020 SIGUI EL SEU DARRER ANY D’EXISTÈNCIA

LA PLEEC SEGUEIX DENUNCIANT EL PROGRAMA EFEC i CELEBRA QUE AQUEST 2020 SIGUI EL SEU DARRER ANY D’EXISTÈNCIA.

Després de gairebé 4 anys de lluita i denúncia de l’EFEC, la PLEEC (Plataforma per una educació en economia crítica) es va reunir el darrer curs amb Josep Vallcorba (director general de Currículum i Batxillerat) i Aleix Gabarró (sub-director general d’Ordenació curricular), els qui van enunciar la fi del programa EFEC el proper curs 2020-21.
D’aquesta manera la PLEEC celebra que enguany sigui el darrer curs en que s’aplicarà a les escoles públiques de Catalunya i emplaça el Departament d’Educació a fer públic aquest esdeveniment.

QUÈ ÉS L’EFEC

EFEC són les sigles de l’Educació Financera a les Escoles Catalanes, sorgida l’any 2012, quan els departaments d’Ensenyament i Economia de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Financers (IEF) i les entitats financeres BBVA, Santander, “la Caixa” i Banc Sabadell, van crear aquest partenariat público-privat per executar el pla d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya.

QUÈ ÉS LA PLEEC (Plataforma per una educació en economia crítica)

Davant l’escàndol que suposa que una Administració Pública com la Generalitat de Catalunya permeti i estimuli l’entrada a les escoles públiques, de personal laboral d’entitats privades que viuen dels productes financers, a fer tallers explicant els seus propis productes financers, una sèrie de col·lectius, sindicats i plataformes ens vam començar a reunir per analitzar els continguts del programa i veure com se li podia fer front.
La PLEEC (Plataforma per una educació en economia crítica) neix doncs el 19 d’abril de 2016 amb una acció pública de protesta i presentació de la Plataforma i de la Campanya “Aturem l’EFEC”.

LA CAMPANYA “ATUREM L’EFEC”: SUPORT SOCIAL

La Campanya “Aturem l’EFEC” va posar en marxa un manifest i va començar recollir adhesions.
Les idees principals del manifest són:
Reclamar al Departament d’Ensenyament que finalitzi el conveni signat amb l’Institut d’Estudis Financers (EFEC) i aposti per un altre tipus d’educació financera i d’aprenentatges més socials. Creiem que les perspectives de l’economia crítica, la solidària, la feminista i l’ecològica haurien de ser integrades en el currículum oficial i ser impartides pel professorat del Departament d’Ensenyament.
Fer una crida als centres educatius de Catalunya a que no sol·licitin aquesta formació de mans de la banca.

A dia d’avui podem dir amb èxit que entitats tan importants en el món educatiu com la FAPAC, o entitats tan importants en l’àmbit de l’economia social i solidària com la XES o en el camp de la banca ètica com FIARE, o el camp educatiu com EDUALTER, o en l’economia crítica un referent com SEMINARI TAIFA, sindicats d’ensenyament com UGT, USTEC-STEs, CGT i CCOO i sindicats d’estudiants com SEPC donen ple suport a la campanya.
També entitats cooperatives com el COOP57 i moltíssimes més, com la FAVB, CA LA DONA, Partits polítics, la PAH..

Un total de 143 entitats van estar d’acord amb les demandes de la Plataforma.
També es van recollir 1640 signatures individuals, molts d’ells professionals de l’educació.

QUÈ HA FET LA PLEEC

Durant aquests anys de vida, la PLEEC hem participat en diversos actes públics i de difusió educativa,

  • La FESCAT 2016, (Fira d’economia solidària de Catalunya)
    Debat organitzat per ADICAE, amb el director de l’IEF i encarregat de l’EFEC (Josep Soler) i membres de la PLEEC al Col·legi de periodistes de Barcelona (25 octubre)
  • Participació a la Jornada sobre Fiscalitat Justa
    Entrevistes a mitjans de comunicació (El Periódico, TV3 https://educaciocritica.cat/premsa/)
  • Participació al Debat extraordinari sobre l’educació pública a Catalunya (25 març 2017, http://www.debateducaciopublica.net/wp-content/uploads/2017/04/debateducaciopublica-BLOC-1-5-EDUCACIO-FINANCERA-Marina-Perez.pdf)
  • Participació a les XI Jornades d’Ensenyaments Econòmics, Administratius i Comercials, amb la obra de teatre “Pla il·lusió” de Forn de teatre pa’tothom, celebrades a Barcelona el 5 d’abril de 2019.
  • Participació en el Congrés “Historical Materialism”, celebrat a Barcelona el 27-30 de juny de 2019.
  • Participació a la 2a Fira d’Economia Solidària de Cardedeu, celebrada el 28 de setembre de 2019.

Enguany, i fins que no desaparegui definitivament aquest programa, seguirem lluitant i denunciant l’EFEC i intentant que els centres públics no el demanin i facin una lectura crítica del que implica que la banca convencional entri a les aules a fer difusió dels seus productes financers i del model econòmic imperant, el neoliberalisme.

Mira el video “Aturem l’EFEC”!!!